Echilibrare roti

Aceasta operatie se face atunci cand se schimba rotile cu unele noi si se repeta de fiecare data cand schimbam rotile intre ele. Rotile sunt unele din cele mai importante componente care contribuie la controlul masinii tale. Nu confundati geometria rotilor cu echilibrarea rotilor. Pentru a echilibra roata, tehnicianul o monteaza pe o masina de echilibrare, care invarte roata pentru a localiza partile mai grele ale ansamblului. Apoi, sistemul de echilibrare ghideaza tehnicianul sa amplaseze contragreutati pe suprafata opusa a jantei, pentru a compensa dezechilibrul.

De ce este important

Atunci cand rotile nu sunt echilibrate apar trepidatii puternice, uzura anvelopelor este neuniforma si jocurile in directie se amplifica. Dezechilibrarile pot conduce in timp la deteriorarea bratelor de suspensie, a casetei de directie si a amortizoarelor. Echilibrarea si rotirea rotilor pot sa prelungeasca viata anvelopelor semnificativ asigurand un plus de siguranta masinii tale. O echilibrare a rotilor facuta corect poate imbunatati performantele masinii si poate influenta economia de combustibil.

Cand trebuie facuta verificarea

- Daca simti o vibratie cand conduci

- Cand volanul deviaza la stanga sau la dreapta

- Mergand pe un drum drept volanul nu este drept

- Cand anvelopele se uzeaza neuniform

Verificarea consta in:

- Inspectia dimensiunii, datei de fabricatie, presiunii si profilului anvelopelor.

- Verificarea starii anvelopelor si remedierea eventualelor probleme

- intepaturi, cuie sau suruburi infipte in anvelope. Se verifica jantele, iar daca se constata ca sunt strambe/ovalizate trebuie indreptate.

- Inspectia directiei si a componentelor suspensie