Ingrijirea masinii

Poți să menții mașina în bună stare de funcționare urmărind câteva sfaturi importante despre îngrijirea mașinii::

Bateria

Majoritatea bateriilor de azi au o durata de viata mai mare de trei ani nu au nevoie de intretinere fiind sigilate. Primul semn ca bateria trebuie schimbata sunt rateurile la pornire care devin din ce in ce mai dese.

Anvelopele

Presiunea în pneuri scade în fiecare lună funcție de schimbările de temperatură astfel încât este indicat să treceți pe lista de verificări curente verificarea periodică a presiunii în anvelope.Presiunea recomandată a pneurilor pentru fiecare punte este indicată în cartea mașinii. Nu uitați de roata de rezervă. Schimbati la timp anvelopele in functie de anotimp.

Uleiul

Verificarea si schimbarea uleiului este foarte importanta pentru functionarea eficienta a motorului. Respectati indicatiile din cartea masinii cu privire la tipul de ulei si intervalele de schimb. În general, uleiul si filtru de ulei se schimba la 10.000 km sau 1 an.

Atunci cand verificati nivelul uleiului trebuie sa aveti grija ca masina sa fie parcata pe o suprafata orizontala. Deschideti capota motorului, scoateti joja si stergeti-o de ulei cu o panza curata sau prosop de hartie, dupa care o puneti la loc. Trageti joja afara din nou si vedeti daca nivelul uleiului este în limite normale. Daca adaugati ulei, nu puneti peste nivelul indicat de producator. Riscati sa deteriorati motorul.

Nu este indicat sa faceti schimbul de ulei si al filtrului de ulei acasa: o greseala minora poate sa va coste mult mai mult decat economia de manopera facuta. Efectuarea schimbului de ulei si al filtrului de ulei la un atelier specializat, care va furnizeaza uleiul si filtrul de ulei, are manopera inclusa in pret.

Lichidul de frana

Lichidul de frana se schimba la maxim 2 ani sau 3 ani, daca autovehiculul a fost nou. Lichidul de frana este higroscopic - absoarbe umiditatea din aer. Aceasta proprietate duce la scaderea punctului de fierbere al lichidului de frana, ceea ce provoaca scaderea eficientei franarii iar pedala de frana devine elastica.

Placute de frana

Schimbarea placutelor de frana se impune a fi facuta la timp, in primul rand pentru siguranta cat si pentru reducerea riscului de avariere a discurilor de frana. Perioadele lungi de stationare pot provoca ruginirea discurilor si scaderea eficientei. Pentru siguranta ta, schimbarea placutelor de frana trebuie sa fie facuta de profesionisti si in acelasi timp trebuie sa fie insotita de verificarea eficientei franarii pe standul de frane, asa cum se face la service AMI.

Filtru de aer

Este greu sa estimezi cu precizie momentul sau parcursul in kilometrii la care se face schimbarea, deoarece durata de viata a filtrului depinde de cat de multe impuritati contine aerul filtrat. Un filtru care poate fi folosit 30.000 sau chiar 45.000 km pe un vehicul condus in cea mai mare parte pe sosele asfaltate poate dura doar cateva luni într-o zona rurala, în cazul în care vehiculul este condus în mod frecvent pe drumuri cu pietris si mult praf. Schimba-l anual sau la fiecare 20.000 de km pentru întretinere preventiva - recomandare buna pentru un traseu de oras, dar nu si pentru drumuri de tara.

Curele si furtune

Utilizarea fara socuri si înlocuirea la timp a curelelor si furtunelor pot economisi timp si bani, prelungind durata de folosire a autovehiculului. Pentru a preveni unele dintre cauzele frecvente de defectare a curelelor, furtunelor si conductelor masinii tale acestea trebuie sa fie verificate la intervale regulate, la fiecare schimb de ulei.

Uleiul de transmisie

Verificarea și schimbarea uleiului din cutia de viteze sau diferențiale este foarte importantă pentru prevenirea deteriorării pinioanelor transmisiei. Respectați indicațiile din cartea mașinii cu privire la tipul de ulei de transmisie și intervalele de schimb. În general, uleiul de transmisie se schimbă la 60.000 km. Fiind mai anevoios, schimbul uleiului de transmisie nu este recomandat să se facă acasă.

Lichidul de răcire

Respectați indicațiile din cartea mașinii cu privire la tipul de antigel și intervalele de schimb. În general înlocuirea antigelului se face la fiecare 50.000 km sau 2 ani. Pentru noile tipuri de antigel, mai performante, schimbarea poate fi făcută la 80.000 km sau 3 ani.

Uleiul pentru servodirecție

Uleiul pentru servodirecție trebuie să fie schimbat la fiecare 80.000 km. Dacă aveți un rezervor pentru uleiul de direcție, verificați vizual nivelul uleiului. Scăderea nivelului poate indica o scurgere a uleiului, situație care necesită intervenția unui mecanic.